Saturday August 20th 2011, 6:27 pm
Filed under: santai  |  Leave a Comment

 



Kisah Nujum Masai dan Pak Belalang…(just for fun)
Friday August 19th 2011, 10:02 pm
Filed under: santai  |  Leave a Comment

Nujum Masai:Jika tuan bijaksana, marilah jawab soalan hamba.

Pak Belalang:Silakan Nujum Masai.

Nujum Masai:Apakah 1-banyak2, 2-sikit2, 3-kaddang2, 4-jarrang2?

Pak Belalang:Ah, itu senang saja. Jawabnya Terawih!!

Nujum Masai:Jelaskan.

Pak Belalang:”1- Baanyak2″ bermaksud minggu pertama byk orang dtg terawih. “2-sikit2″ minggu kedua sudah sedikit org dtg terawih. “3-kaddang2″ pd minggu ketiga kadang2 saja org akan dtg tarawih, & “4-jarrang2″ pd minggu keempat jarang2 jumpa org dtg terawih.

 

sumber:    http://www.facebook.com/ohislam



Tajuk 5 : Asas Grafik
Tuesday August 02nd 2011, 10:17 am
Filed under: Uncategorized  |  Leave a Comment

ØGrafik adalah bahan yang dilukis sebagai karangan visual. Ia dapat memberi satu atau lebihketerangan visual. Perkataan grafik sebenarnya berasal dari perkataan Greek “graphikos” bererti lukisan. Graphier pula ialah perbuatan dan ertinya menulis dengan perkataan.

 

ØGrafik ialah kombinasi gambar-gambar, lambang-lambang, simbol-simbol, huruf, angka,perkataan, lukisan, lakaran yang dijadikan satu media untuk memberi konsep dan idea dari pengirim kepada sasarannya dalam proses menyampaikan maklumat.

Reka bentuk Visual

Elemen Grafik:
(1)Ruang; +ve-diguna, -ve-kosong

(2)Garis

(3)Permukaan

(4) 2D-ada Pjg dan lebar spt kertas

(5) 3D; (1)bahan sebenar ada panjang, lebar dan tinggi spt meja (2)3D tiruan ada PxLxT dan tebal

Prinsip Grafik;
(1)Simplisit – jgn melampau

(2)Dominan –highlightkan apa yg nak digambarkan

(3)Pola-susunan menarik

(4) Seimbang; formal-kedudukan kiri/kanan; x formal- tak tetap

(5) variasi; seolah2 objek bergerak/hidup

(6) Harmoni; kesinambungan idea.

Jenis Warna:
(1) Kromatik: (a) Hiu – Menjelaskan warna khusus (Merah, biru)
(b) Valiu – Menjelaskan sejauh mana gelap atau cerah warna (putih – valiu tinggi)
(c) Kroma – Menjelaskan intensiti (kekuatan) warna (Merah Muda dgn Merah tua)
(2) Akromatik: (a) Valiu (b) Kroma
Pemilihan warna;
(1) Membuat penegasan dan mwujudkn tumpuan; Warna terang utk bg, obj terang
(2) Memudahkan suatu item dilihat
(3) mwujudkn perasaan harmoni; guna warna analogus cth merah, merah ungu, ungu
(4) Lahirkan kesan tertentu; Wrna Panas-merah, Sejuk-biru, Psikologi-Tahun Baru cina-merah.

Komposisi Warna:
(1)warna utama-biru kuning merah
(2)warna sekunder-campuran dua warna utama; biru+kuning=hijau
(3)warna pertengahan; campuran sekunder dgn utama; kuning+hijau=hijau muda
(4) Warna tertiar; campuran dua warna sekunder; oren+ungu=kecoklatan

Pertimbangan Huruf
(1) Stail huruf

(2) Bilangan Stail Huruf

(3) Huruf besar dan kecil

(4) warna huruf

(5) saiz

(6) jarak antara huruf

(7) jarak antara baris

 

sumber : http://notapadatimann.blogspot.com/2009/03/hbef-3103-teknologi-pengajaran-edisi.html

 




 

(A). Dasar Pertimbangan Pemilihan Media, antara lain :
1. Merasa sudah akrab dengan media tersebut
2. Merasa bahwa media yang digunakannya dapat berbuat lebih dari yang bisa dilakukannya
3. Media yang dipilihnya dapat menarik minat dan perhatian siswa
Jadi, dengan kata lain bahwa dasar pertimbangan untuk memilih suatu media sangatlah sederhana, yaitu dapat memenuhi kebetuhan atau mencapai tujuan yang diinginkan atau tidak. MC Connel (1974) mengatakan “bila media itu sesuai pakailah”, The medium fits, use it!!”.
Heinich dan kawan-kawan (1982) mengajukan model perencanaan penggunaan media yang efektif yang dikenal dengan istilah ASSURE ( ASSURE adalah singkatan dari Analyze learner characteristics, state objective, select or modify media, utilize, require learner response, and evaluate). Model ini menyarankan 6 kegiatan utama dalam perencanaan, antara lain sebagai berikut:
• (A) Menganalisis karakteristik umum kelompok sasaran
• (S) Menyatakan atau merumuskan tujuan pengajaran
• (S) Memilih, memodifikasi, atau merancang dan mengembangkan materi serta media yang tepat
• (U) Menggunakan materi dan media
• (R) Meminta tanggapan dari siswa
• (E) Mengevaluasi proses belajar.

Pada tingkat yang menyeluruh dan umum, pemilihan media dapat dilakukan dengan mempertimbangkan faktor-faktor berikut :
• Hambatan pengembangan dan pembelajaran
• Persyaratan isi, tugas, dan jenis pembelajaran
• Hambatan dari sisi siswa dengan mempertimbangkan kemampuan dan ketrampilan
• Mempertimbangkan tingkat kesenangan
• Pemilihan media sebaiknya mempertimbangkan kemampuan mengakomodasikan penyajian stimulus yang tepat (visual dan audio), respons siswa yang tepat, umpan balik, pemilihan media utama dan sekunder
• Media sekunder harus mendapat perhatian karena pengajaran yang berhasil menggunakan media yang beragam.

Dari segi teori belajar, berbagai kondisi dan prinsip-prinsip psikologis yang perlu mendapat pertimbangan dalam pemilihan dan penggunaan media adalah :
a. Motivasi
b. Perbedaan individual
c. Tujuan pembelajaran
d. Organisasi isi
e. Persiapan sebelum belajar
f. Emosi
g. Partisipasi
h. Umpan balik
i. Penguatan ( reinforcement)
j. Latuihan dan pengulangan
k. Penerapan
(B). Kriteri pemilihan media, antara lain :
1. tujuan
2. sasaran
3. waktu
4. ketersediaan
5. biaya
6. karakteristik dari media itu
7. mutu
(C). Model / Prosedur pemilihan media, antara lain :
1. Flowchart
2. Matrix

sumber: http://rihlaturrizqaattamimi.blogspot.com/2010/12/dasar-pertimbangan-pemilihan-media.html#comment-form



Tajuk 3 : Media Pengajaran
Tuesday August 02nd 2011, 9:53 am
Filed under: Uncategorized  |  Leave a Comment

 

 

Media Pengajaran

Definisi; segala suatu yg dpt diguna utk menyalurkan pesanan dpd pengirim kpd penerima hingga dpt mrangsang fikiran, perasaan, perhatian, minat pelajar seterusnya terjadinya proses pembelajaran.

Kelebihan MP
(1) Memperjelas penyampaian mesej; cth:simbol dlm peta
(2)atasi batasan ruang,waktu, pancaindera cth; objek besar ganti gambar, sejarah tunjuk lalu video
(3)Penggunaan MP secara betul dan bervariasi atasi sikap pasif; cth timbulkan minat, tingkat interaksi.
(4)Pengalaman & persepsi yg sama;cth konsep dalam perisian ttp sama w/p diguna berulan kali bentuk persepsi sama dan tepat.
Fungsi MP
(1)pengajaran bersama pengajar ;media diguna dlm P&P
(2) Pengajaran tanpa pengajar ; pengajaran kendiri, panduan mengguna, penilaian.
(3)Folio bermedia-koleksi kerja pelajar menunjukkan perkembangan suatu peristiwa; dpt bina kebolehan memahami, merumus, dokumentasi idea.
(4)PJJ ;media cetak, elektronik
(5)Pendidikan Khas;meneroka tajuk, faham konsep
(6)Pengajaran tematik; lawatan.

Pengkelasan media
(1) media tayang kaku;transperansi, slaid,mikrofilem (2)Tayang bergerak; video, filem (3)grafik;lukisan, cart, graf, kartun (4)gambar kaku; foto, kd imbasan, poskad (5)Bhn pameran 3D; model, boneka, diorama, pupet
(6)papan pameran; papan kapur, putih, flanel (7)audio;kaset,cd, (8)cetak

Kreteria pemilihan Media
(1)Objektif; sikap-slaid,filem; maklumat lisan-carta, ohp; kem mental; kem motor
(2)Pelajar; visual- perlu lihat(guna grafik)peka warna,(guna kod warna) masalah arahan lisan (guna carta alir);auditori- perlu dengar(guna alat perakam),masalah arahan bertulis(baca arahan) masalah baca isi (bincangkan topik); kinestetik ; suka aktiviti(eksperimen); belajar lebih baik jika ada penglibatan fizikal (drama);kebolehan mencantum bahagian tanpa panduan
(3)Kaedah; Kelas; tonton videoKumpulan; simulasi, projek ;Kendiri ; PJJ, Berbantu komputer
(4)Praktikal; mudah diperolehi, diguna, kos rendah, diluluskan

Penyediaan MP
(1)Cetuskan idea (2)nyatakan Objektif (3)Analisis pelajar (4)Kumpul/susun bahan (5)Tukar idea kpd visual (6) Rancang penglibatan pelajar (7) semak perancangan (8) penerbitan

 

sumber : http://notapadatimann.blogspot.com/2009/03/hbef-3103-teknologi-pengajaran-edisi.html



Tajuk 2 : Reka Bentuk Pengajaran
Tuesday August 02nd 2011, 9:51 am
Filed under: Uncategorized  |  Leave a Comment

Reka Bentuk Pengajaran

Konsep RP Disck & Reiser (1989) : Proses sistematik merekabentuk, membangun, melaksana dan menilai pengajaran.Richey (1986) : Sains mencipta spesifikasi pengajaran dgn terperinci utk pengembangan, pnilaian & pselenggara yg blh mudahkan pembelajaran.
Gustafon (1991): Bilik Darjah, Produk, Sistem

6 perkara asas RP
(1) tentukan keperluan pel (2) tentukan matlamat/obj (3) bina prosedur penilaian (4)rekabentuk & pilih strategi penyampaian (5) cuba sis pengajaran (6) nilai kesuluruhan sistem.

Kegunaan RP
(1) Mewujudkan pengajar yg kompiten (2) Hasilkan pajaran berkesan (3) Bantu wujudkn keyakinan & Kepercayaan (4) Pengajaran lancar. (5) mudah nilai.

Model Reka bentuk pengajaranASSURE
A- Analyse learner (analisis pelajar)- (1) Ciri umum; umur, tahap, latarb sosioekonomi (2) kopetensi khusus pringkat masuk; kemahiran sedia ada (3) Stail Pembelajaran ; sama ada auditori, visual, atau kinestatik

S- State Objective (nyatakan obj)- (1) tahap minimum sepatutnya dipelajari murid dpd P&P (2) fokus kpd pengetahuan, kemahiran dan sikap yg baru utk dipelajari.

S- Select Method, media & materials (kaedah, media, bahan)- Kaedah; simulasi, demostrasi, latihan tubi. Media; kreteria- (1)sepadan dgn kuri (2) maklumat tpt/tkini (3) bahasa jelas (4) tarik minat/cetus motivasi (5)galak plibatan pel (6)kualiti teknikal (7) terbukti keberkesanan (8) ada panduan guna. Rek bentuk Bahan; ambil kira; (1) objektif (2) pelajar (3) kos (4) kepakaran teknikal (5)peralatan (6)fasiliti (7)masa
.
U- Utilise Media & materials (guna media, bahan); langkah (1)prebiu bhn (2) sediakan bhn (3) sediakn psekitarn (4)sedikn plajar (5)sed pengalaman pembelajaran.

R-Require Learner Participation (dorong penglbtn pel); latihan, kuiz, projek

E-Evaluate and revise (nilai dan semak)- (1)nilai pencapaian pel (2)pembelajaran yd terhasil (3)media/kaedah (4)penggunaan guru (5) penggunaan murid.

 

sumber : http://notapadatimann.blogspot.com/2009/03/hbef-3103-teknologi-pengajaran-edisi.html



Tajuk 1: Teknologi Pengajaran
Tuesday August 02nd 2011, 9:49 am
Filed under: Uncategorized  |  Leave a Comment

Konsep Teknologi Pengajaran
Konsep Teknologi: Ia bukan alat semata2 ttp merangkumi proses & idea dlm merancang melibatkan teori, pendekatan, dan kaedah dimana alat sebagai pemangkin kejayaan.

Konsep Pengajaran: Proses bekerja bersama pelajar dalam usaha mengenal pasti salah tafsiran thdp sesuatu dan ambil tindakan utk pastikan perubahan kefahaman serta mencipta konteks pembelajaran dengan galakkan penglibatan pelajar. (Ramsden)
Wan Zah Wan Ali:
(1) sampaikan maklumat (2) pindahkan maklumat (3) dorong pembelajaran (4) bina manusia lebih baik

Konsep Teknologi Pendidikan:
(BTP)(1991)Aplikasi media, sistem, pendekatan & teknik2 ke arah pencapaian P&P berkesan.

Domain Teknologi Pengajaran

Domain Teknologi Pengajaran 1977
(1) Fungsi Pengurusan pengajaran ; (a) organisasi (b) kakitangan
(2) Fungsi Pengembangan Pengajaran ;Penyelidikan, merekabentuk, penerbitan, penilaian, penggunaan, logistik atau tempat pengumpulan, penyebaran.
(3)Fungsi sumber pembelajaran; manusia-penyebar(guru), bahan-penyimpan mesej(buku,video); peralatan-hantar maklumat tersimpan(perakam video); Teknik-bagaimana bahan disampaikan(perbincangan,lawatan) Tempat/keadaan-mesej disebarkan (bilik darjah).

Domain Teknologi Pengajaran 1944
(1) Reka Bentuk-Reka btk sistem pengajaran; Rka btk mesej; Strategi pengajaran; ciri pelajar
(2) Pembangunan-Teknologi percetakkan, audiovisual, berasaskan komputer, bersepadu.
(3) Penggunaan-Penggunaan media, difusi dan inovasi; pelaksanaan ; Polisi dan Peraturan.
(4) Pengurusan- Pengurusan projek, sumber, sistem penyampaian, pengurusan maklumat.
(5) Penilaian- Analisis masalah, Pengukuran rujukan kreteria, Penilaian formatif, Penilaian Sumatif.

Beza Domain
(1)1977 : Aspek Pengurusan / 1994 : Aspek teori dan amalan (2) wujud tahun 1977 dan 1994

 

sumber: http://notapadatimann.blogspot.com/2009/03/hbef-3103-teknologi-pengajaran-edisi.html



kami buat habis baik!
Thursday July 07th 2011, 11:38 pm
Filed under: Uncategorized  |  Leave a Comment

images

Setiap perkara yang kita lakukan, kita mesti buat dengan sehabis baik walaupun hasilnya takdelah sebaik mana. Yang paling penting kita puas hati sebab segala usaha telah pun kita lakukan. Selebihnya kita serahkan pada Yang Maha Esa untuk menentukan.

Cakap pasal buat habis baik nie, saya nak tunjuk gambar saya and the geng time pergi jambori 1 Malaysia.. Kami pengakap! Buat habis baik…

P270511_15.31

pasukan pengakap IPG Kampus Pendidikan Islam

jota

lencana nie kami dapat dalam masa 5-10 minit..tp abe 2 hari kot..haha



Kenapa Lampu Bulat?
Wednesday July 06th 2011, 1:16 pm
Filed under: Uncategorized  |  Leave a Comment

Kenapa lampu bulat? Mesti ramai yang tanya kan..huhu

Lampu zaman sekarang nie ada yang petak, silinder, bentuk diamond dan macam-macam lagi lah. Mesti ramai yang tertanya-tanya kan..hehe

Saya pilih lampu bulat sebab ianya nampak old fashion. Bak kata member saya ‘Memang nampak style la’..haha

Style ke?    try r tgk bwh nie..

lampu bulat

yang nie warna hijau..smart!

bulat biru

yang nie biru muda..masyuk la

bulat mrh oren

honda lampu bulat yang beraneka warna



Jemput masuk
Wednesday July 06th 2011, 3:51 am
Filed under: Uncategorized  |  1 Comment

…Assalamualaikum..

~Selamat datang, Ahlan Wasahlan, Welcome~

~TQ for visiting my blog~

selalu lah singgah yea..^_^

bunga2